Pohánka a pšeno (lúpané proso) kedysi patrili na stôl chudobných. Ak sa prosná kaša objavila na svadobnej hostine, malo to symboliku: aby mali novomanželia vždy dosť peňazí.
Boli by možno upadli do zabudnutia, keby sa im v posledných rokoch nezadaril triumfálny comeback. Vďaka cennému pokladu živín, ktoré v sebe skrývajú, si vynútili, aby sme ich znova objavili. A prišli im na chuť.
Prečo zaradiť pohánku a pšeno do jedálnička v tehotenstve?
Okrem toho, že pšeno a pohánka sú prirodzene bezlepkové, sú ľahko stráviteľné a zbytočne nezaťažujú tráviaci systém, obsahujú kopu úžasných, zdraviu potrebných vecí od béčkových vitamínov po železo.
Ocenia ich aj mamičky, ktoré riešia, čo na tanier bábätkám po prvých mesiacoch výlučnej mliečnej stravy. Pohánku a pšeno môžu pokojne a vďačne zaradiť k prvým príkrmom).
Pšeno. Ktoré úžasné, zdraviu potrebné „veci“ ocenia tehotné?
Pšeno má vysoké zastúpenie prospešných esenciálnych mastných kyselín, najmä kyselinu linaloovú, obsahuje tiež vitamíny B1 a B2. Vo všeobecnosti má vyšší obsah minerálov a vitamínov ako napríklad pšenica, ryža alebo kukurica.
Tehotné (aj dojčiace ženy) by však mohli azda najviac oceniť vysoký obsah železa, ktorý sa v pšene ukrýva. To potrebujeme, aby sme neodkväcli únavou a nemali pocit, že nám bruško berie akosi priveľa energie.
Ku koncu tehotenstva sa veľmi často stáva, že ženy majú v krvi nižší obsah železa, na čo sa príde pri rutinnom odbere krvi. V čase rýchleho rastu dieťatka, obvykle medzi 28. až 32. týždňom tehotenstva, je pokles hladiny Hb normálny.
Váš gynekológ vám môže predpísať tabletky s obsahom železa, ktoré však vedia spôsobiť zápchu (ten môj ma dokonca povzbudil, aby som si na záchode neprivodila kontrakcie a predčasný pôrod…) Prirodzené zdroje železa vám prídu potom veľmi vhod. Pšeno je jedným z nich.
Prečítajte si viac: Anémia v tehotenstve, ako jej predchádzať
Pšeno na tanieri
Pšeno sa výborne hodí na raňajky – najmä na sladko. Za vyskúšanie stojí napríklad pšenová kaša s makom alebo kokosom.
Na slano sa dá pšeno použiť ako príloha k mäsovým jedlám, alebo ako hlavné jedlo, napríklad rizoto so pšenom, namiesto ryže alebo sladký či slaný pšenový nákyp. Hodí sa tiež ako závarka do polievky. Pre inšpiráciu vám ponúkame aj tieto recepty zo pšena.