Obdobie čakania na malého človiečika patrí k tým najkrajším v živote ženy. Nejednu nastávajúcu mamu prekvapí, ako rôznorodo sa v časoch zmien a príprav na nového člena rodiny ozývajú jej chuťové poháriky.
Foto: Ingimage.com Budúci život bábätka úzko súvisí so zdravým stravovaním a príjmom správnych a výživných látok. Ženy zvyknuté piť jednu, či dve šálky kávy denne, sa s obavou o svoju ratolesť vzdávajú kofeínu.
Káva. Áno, či nie? Hoci sa počas tehotenstva pitie kávy nezakazuje a konzumácia v primeranom množstve pri nízkom tlaku sa povoľuje , kofeín vo väčších množstvách pôsobí na matku i dieťa dráždivo a navyše zhoršuje aj vstrebávanie minerálnych látok v čreve.
Samotná káva sa vyznačuje močopudným účinkom, zvyšuje straty tekutín z tela, preto nie je vhodným nápojom na uhasenie smädu. Vhodnejšou alternatívou je bezkofeínová obilninová kávovina.
Miesto kávy – bezkofeínový obilninový nápoj Zloženie, podobné melte, ktoré v tehotenstve priaznivo vplýva na ženský organizmus, má nápoj INKA. V jeho obsahu sa skrýva cukrová repa, vzácny koreň čakanky, jačmeň a žito. Kofeín v ňom nenájdete. Niektoré štúdie ukazujú, že nápoj podporuje laktáciu , za čo môže predovšetkým koreň čakanky. Ten obsahuje inulín – rastlinný polysacharid, ktorý funguje v rastline ako zásobná látka. Inulín má nízku kalorickú hodnotu, pričom je však sladký. Dá sa použiť aj ako náhrada cukru, a to aj pre diabetikov. Bohaté zloženie minerálnych látok a vitamínov pomáha pri problémoch z prejedania sa, ale aj nechutenstve .
Loading...