Tehotná žena nemá jesť za dvoch

Anna Veselá 0

Jednou z výhod dnešného rodičovstva je, že vďaka modernej medicíne a technológiám nepodliehame rôznym mýtom a poverám, na ktoré sa spoliehali naši predkovia. Hoci niektoré z nich sa tradujú dodnes, snažíme sa ich zaonačiť, aby dávali zmysel.

Napríklad známe heslo do bitky, že tehotná žena by mala jesť za dvoch, má oveľa lepšiu obmenu – vieme, že tehotná žena by mala jesť dvakrát tak kvalitne.

Nie je jedno, čo mama zje

Ak sa budúca mama v kuse prejedá nezdravými, mastnými polotovarmi, denne vymetá fastfoody a nevie si odpustiť ani nočné nálety do chladničky, nikto ju nebude chváliť za to, že nekontrolovateľne priberá.

Dobre pribrať by malo dieťa.

Pribratím sa myslí, že bábätko dostane výživu, ktorá zabezpečí, že sa bude správne vyvíjať od počatia až do pôrodu.

Na začiatku vnútromaternicového vývinu je bábätko menšie ako bodka na konci tejto vety. Po deviatich mesiacoch to dokáže dotiahnuť až po úctyhodný „pol meter.“ Priemerný novorodenec má podľa tabuliek vážiť 2500 až 4000 gramov.

Prečo záleží na strave matky?

Všetko, čo prijme, ovplyvní vývoj organizmu bábätka. Jej bohatý, či chudobný jedálniček rozhodne nielen o stavbe tela dieťaťa, aké bude vysoké, koľko bude vážiť, ale aj o jeho imunite, nervovej sústave, inteligencii.

Vzniku vrodených vývojových vád bábätka sa dá zabrániť pestrou stravou. Nevyvážená a nedostatočná výživa sa podpíše na tom, že sa dieťa oneskorí v raste, motorike či intelekte. Prináša so sebou veľké riziko vzniku najrôznejších porúch.

Na čo extra pozor

Tehotné ženy by mali dávať zvlášť pozor na tieto dôležité minerálne látky a vitamíny:

  • kyselinu listovú – prispieva k rastu zárodočných tkanív v priebehu tehotenstva,
  • jód – prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy a štítnej žľazy
  • železo – je významné pre rozvoj poznávacích funkcií dieťaťa, je dôležité pre normálnu tvorbu červených krviniek a hemoglobínu, a prispieva k prenosu kyslíka v tele, podieľa sa tiež na normálnej funkcii imunitného systému a prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania,
  • horčík – prispieva k normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy, pomáha v boji s úmornými kŕčmi, ktorými trpí mnoho tehotných žien.
  • vitamín B2 (riboflavín) a vitamín C,
  • omega-3 mastné kyseliny DHA

Čo jesť v tehotenstve?

Pestrá strava znamená dopriať si kombinácie hodnotných potravín, ktoré obsahujú dôležité látky, ako je železo, cholín, jód, DHA, a podporiť tým bábätko počas prenatálneho vývinu. Medzi tieto potraviny patria napríklad:

  • avokádo
  • batáty
  • oriešky, najmä kešu, mandle, para orechy, vlašské orechy, kokos
  • semiačka typu chia, sezam
  • med
  • citrusy (grep, kiwi),
  • cibuľa, cesnak
  • sezónne ovocie/zelenina – cvikla, špargľa
  • čučoriedky, černice, čerešne
  • brokolica, karfiol
  • ryby, najmä losos, sardinky
  • šalátová zelenina – špenát
  • strukoviny – šošovica, cícer
  • kápia
  • vajcia
  • kuracie mäso

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár