Káva a neplodnosť?

MUDr. Silvia Barteková 0

Počas tehotenstva mnoho žien prirodzene stráca chuť na kávu alebo majú pocit na vracanie, takže jej pitie automaticky vylučujú alebo obmedzujú. Môže sa jednať i o ochranný mechanizmus organizmu pred poškodením plodu. Podstata dejov však nie je vysvetlená.

Na základe viacerých štúdií je známe, že zvýšená konzumácia kofeínu (4 a viac šálok kávy) môže predĺžiť dobu počatia z hľadiska plodnosti mužov. U týchto mužov sa zistila znížená mobilita a hustota spermií, a tiež vyšší výskyt mŕtvych spermií.

Tiež u novorodencov, ktorých matky mali zvýšený príjem kofeínu počas tehotenstva bola nižšia pôrodná hmotnosť v dôsledku zníženého prekrvenia placenty, zníženej hmotnosti placenty. Nebola nájdená súvislosť s rizikom výskytu vrodených vývojových chýb, zmien chovania novorodencov a predčasných pôrodov u žien so zvýšeným príjmom kofeínu.

Obsah kofeínu v rôznych dostupných nápojoch varíruje:

Káva pražená filtrovaná 43-84 mg/ 100 ml nápoja
Káva instantná 13-27-47-73 mg/1 00 ml nápoja
Káva pražená prekvapkávaná 13-78_100 mg/ 100 ml nápoja

Čaj balíčkový/ vylúhovaný 5 min./ 22-36 mg/ 100 ml nápoja
Čaj lístkový/ vylúhovaný 5 min./ 20-32 mg/ 100 ml nápoja
Cola 2-19 mg/ 100 ml nápoja

Autorka článku pdiatrička MUDr. Silvia Barteková pracuje pre Ústav klinickej a preventívnej medicíny.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár