Ideálne šport pre budúce mamičky? Plávanie!

Marcela Beňová 0

Odľahčený pohyb vo vode, ktorý nesporne patrí k letu, pomáha udržiavať kondíciu deťom aj dospelým a v letných horúčavách je pre telo ideálnym osviežením. Tak prečo si ho nedožičiť aj s bruškom?

shutterstock

Veľa výhod

Najmä ženy, pre ktoré je pohyb, šport a fyzická aktivita súčasťou života, môžu v tehotenstve postrádať svoje koníčky. Naviac telo sa mení a blížiaci sa pôrod predstavuje pre organizmus určitú mieru záťaže- bolesti chrbta, svalov, ale aj hlavy, to všetko rozhodne nepridáva na pohode a spokojnosti budúcim mamičkám.

A práve pre dobrý pocit zo seba a udržiavanie tela v čo najlepšom stave je dôležité nájsť si aspoň raz do týždňa čas na seba a športovať. Plávanie neuškodí žiadnej mamičke a prináša so sebou množstvo skvelých benefitov.

shutterstock

Udržiavanie hmotnosti aj príprava na ľahší pôrod

Výhodou plávania je, že precvičí a uvoľní telo nielen aktívnym športovkyniam, ale aj mamičkám, ktoré sa pred tehotenstvom cvičeniu nevenovali. Voda pomáha organizmus nadnášať, a preto sú svaly a kĺby menej namáhané.

Naviac nepredstavuje takú záťaž pre kardiovaskulárny systém ako beh či aeróbne športy. Pri plávaní zdravým spôsobom podporujete krvný obeh, posilňujete činnosť srdca a pľúc a urobíte niečo pre svoju imunitu a dobrý stav pokožky.

Pohybom vo vode pomáhate svalom udržať si elasticitu, kondíciu a predchádzate ich nepríjemnému skracovaniu. Pokiaľ nezabúdate ani na správny štýl plávania, odmenou vám bude nielen správne držanie tela, ale aj zdravé krčné svalstvo.

Ako na to? Nezabúdajte, že pri plávaní má byť hlava zarovno s celým telom a dbajte na vyváženú záťaž rúk a nôh.

Osobitnou kapitolou je starostlivosť o chrbticu a svaly panvového dna. Práve tu má plávanie najväčší prínos. Nedostatok pohybu v tehotenstve, zvyšovanie hmotnosti a neraz aj sedavé zamestnanie spôsobia, že svaly lopatiek zvyknú poklesnúť, krčné svalstvo ochabuje a hlava sa predkláňa dopredu.

Zároveň ochabujú aj brušné svaly a svaly panvového dna. Neraz dochádza aj k vychýleniu panvy a výsledkom sú bolesti chrbta, ale aj chybné držanie tela, ktoré má nepriaznivý vplyv na celkový zdravotný stav.

Pokriveniu chrbtice a únave a poškodeniu svalov pomáha predchádzať práve plávanie.

Ak sa rozhodnete venovať plávaniu počas tehotenstva, lekári odporúčajú začať po skončení prvého trimestru. Plávať môžete jeden či dvakrát do týždňa podľa toho, ako veľmi je telo privyknuté na športové aktivity. Doplniť ho môžete o prechádzky, rýchlu chôdzu a špeciálne cvičenie na fit lopte.

Pravidelným plávaním predídete prílišnému nárastu hmotnosti, telo bude mať dostatok sily a energie na zvládnutie náročného obdobia pôrodu a následného zotavovania a naviac zdravo odbúrate stres a únavu. 

shutterstock

 

Zásady zdravého plávania

Mnoho žien sa obáva možných infekčných chorôb a prechladnutia. Nepríjemnostiam predídete tak, že budete používať tampóny, ktoré zabránia šíreniu prípadných vírusov a baktérií.

Prechladnutia, pokiaľ  ste s ním nemali problémy pred otehotnením, sa báť nemusíte. Stačí ak budete dodržiavať základné pravidlo, že mokré plavky treba hneď po skončení plávania vymeniť za suché.

V tehotenstve sa odporúča vybrať si na plávanie klasický bazén na plavárni, kde má voda primeranú teplotu a voda je pravidelne čistená. Budúce mamičky by sa mali vyhýbať kúpaniu v termálnych bazénoch, v jazerách či v horúcich liečivých kúpeľoch.

Horúca voda by mohla spôsobiť predčasný pôrod či zvýšenie krvného tlaku, ktoré je pre tehotnú ženu nebezpečné. Pokiaľ ide o kúpanie v mori, samotná morská voda je zdravá, no brušku by nemuseli prospieť silné vlny, ani nadmerné zaťažovanie, ktoré si pohyb v nepokojnej morskej vode vyžaduje.

shutterstock

Kedy sa plávaniu vyhnúť?

Plávanie v zásade prospieva všetkým budúcim mamičkám. Nie je vhodné len v tom prípade, ak je žena na rizikovom tehotenstve, v minulosti prekonala problémy s donosením dieťatka, alebo má diagnostikované chronické infekčné či zápalové ochorenie.

Ak vám však nič z toho v plávaní nebráni, využite príjemné letné dni, oblečte si plavky a užite si vodu tak, ako sa patrí. Pozor na ostré slniečko- dodržiavajte preto pitný režim a trávte čas najmä v chládku.

A nezabudnite si vychutnať posledné mesiace oddychu, aby ste s príchodom nového človiečika mali dostatok síl a energie.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár