Šport v tehotenstve?

Mária Kohutiarová 2

Sú tehulky, ktoré jednoducho šport nemusia a vrcholným výkonom je pre ne (ak si odrieknu aj cvičenie pred pôrodom) pôrod sám. Ale mnohé jednoducho majú dilemu: aký šport je pre tehotné mamičky vhodný?

Životný štýl

Šport je pre niektoré z nás tak potrebný, ako dýchanie samo. Nechceme sa ho vzdať ani počas čakania na bábätko a hľadáme všetky možné aj nemožné alternatívy.

Celkom fajn môže byť k pôrodu sa prebicyklovať. Ako moja sesternica. Bicyklovanie mala skôr z núdze cnosť, ak sa chcela zo samoty dostať do mesta. Kvôli nákupom a rôznym povinnostiam to však bola pravidelná tréningová dávka každý deň ráno, na obed a niekedy aj večer. Na bicykli sedela ešte aj v deň pôrodu. Ten však bol rýchly a pokojný. A po ňom – znovu návrat na bicykel.

Alebo dodnes sa usmievam nad tým, ako sa na pôrod aktívne pripravovala moja bývalá kolegyňa. Jej vášňou bol volejbal, hrávala ho dobre a hrávala ho závodne. Vzdať sa ho pre tehotenstvo pre ňu neprichádzalo do úvahy. Prestala s ním až koncom siedmeho mesiaca, keď už bolo náročné smečovať na sieti s takým objemom.

O tom, ako poniektoré vášnivé vysokohorské turistky skúšajú vplyv riedkeho vzduchu na vlastné (a tým aj bábätkovské pľúca) v čase tehu, je dosť posmeškov na rôznych hiking fórach.

Odkiaľ pokiaľ

Ak vás drží iná forma športovania, ako vykladanie si nôh na šamrlík pred telku, nejaké tie odporúčania asi prídu vhod. Aj keď: treba si aj tu zachovať vlastnú silnú dávku rozumu a poznania svojho organizmu. Pokiaľ je priebeh tehotenstva bezproblémový, zariaďte sa v najlepšom svedomí a vedomí po svojom.

Cvičenie v správnom merítku a časovom harmonograme je dobrou prípravou na pôrod – pomôžu vám lepšie zvládať nápor na chrbticu, únavu, kŕčové žily, ba aj zápchu.

Cvičenie neprichádza do úvahy v prípade vysokého krvného tlaku, tehotenských kŕčov, kardiovaskulárnych chorôb. Rovnako nie športu platí pri krvácaní v druhom a treťom trimestri, pri slabom krčku maternice alebo pri rizikovom tehotenstve.

Určite však treba o vašom športovaní informovať lekára a dodržať základné pravidlá.

Čo v tehu áno a čo nie?

Paradoxne: vyhnúť sa máte, ak ste športovkyňa a tehulka zároveň, kontaktným športom. To znamená, žiaden basketbal, volejbal (no áno!), futbal a iné kolektívne športy.

Neskúšajte skoky do vody, parašutizmus, gymnastiku či trampolínu. V treťom trimestri už nie je možné vodné lyžovanie, in line korčule, surfovanie či extémne športy.

Lyžovanie a jazda na koni nie sú vhodné kvôli zmene ťažiska váhy počas tehotenstva a možnosti úrazu. Dĺžka jedného tréningového bloku nemá trvať viac, ako 30-60 minút pri frekvencii 3x do týždňa.

Cvičiť treba v pokojnejšom režime pri zachovaní pravidla, že vládzete komunikovať aj počas cvičenia – akonáhle sa príliš zadýchate, treba zmierniť tempo alebo prestať. Stopkou pri cvičení je aj akákoľvek nevoľnosť či bolesť. Rešpektujte preto akýkoľvek fyziologický prejav vášho organizmu.

Vhodné aktivitky v tehotenstve

Pri prečítaní tohto zoznamu sa oprávnene športovo založená tehulka opýta, čo vlastne teda môže?

Na zozname povolených ostáva ako najlepšia chôdza a plávanie, samozrejme, za predpokladu čistého (po našom asi najlepšie vlastného) bazéna.

Ak to nie je nič pre vás, tak ostáva už len presedlať na golf (možno vynosíte druhého Tigra), pilates alebo decentné bicyklovanie. (Asi nie je myslené to s nákupom a dieťaťom v sedačke.)

Čo je viac potešiteľné, je prípustný tanec. Pre mnohé to bude skvelá správa (ako úplne top sa odporúča brušný tanec), pre tie temperamentnejšie tehulky možno len podomácky nejaké pokojnejšie prvky zumby. Čardáš v divokom prevedení len po zvážení, že to prežijete vy a bábätko, a že rovnako prežijete pripomienky ľudí okolo – z vlastnej skúsenosti.

Všetko s mierou

Stále platí: nepreháňať, prestať, ak strácate dych či nie ste schopná počas športovej aktivity komunikovať. Ono aj toto je dôležité ako príprava na pôrod: dýchať a komunikovať treba až do posledného dôležitého okamihu, kedy je ukončené štádium 2 v 1 a konečne sa vidíte z tváre do tváre.

V každom prípade: ak vás šport baví, nezriekajte sa ho počas tehotenstva celkom. Aj keby to malo byť len o tom golfe či sledovaní majstrovstiev sveta v hokeji pred telkou.

Celkom by nás zaujímalo, ako ste športovali/športujete v tehotenstve vy. A medzi nami: taká partička futbalu naživo trebárs s manželom je veľmi dobrá na naštartovanie pôrodu. Skúste.

S použitím www.abysportnebolel.sk spracovala Mária Kohutiarová

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

články autora...

Komentáre k článku

  1. Chodila som na turistiku do 7 mesiaca, cvicila jogu, plavala, hrala som volejbal a robil mi dobre milujem to. A rodila som rychlo a malinka je v poriadku. Vdaka za to a je sportovo zdatna zwinker

  2. Jazdila som na koni do 2.mes, gymnastiku robila do 6. (šnury, prešvihnute placky..), plavala, chodila na turistiku a liezla po rebrikoch do 5., a korčulovala sa aj na kolieskach aj na ľade do 9. Cítila som sa na to moj organizmus mi to dovoloval. Najlepsie bola ta gymnastika je to dobre na ženske veci. big green

Pridaj komentár