Harmonizačné cvičenie pre tehotné

Tina Kucháreková 0

Zdenka Kostoláni je mladá sympatická mamička dvoch detí a zároveň lektorka pohybových kurzov pre bábätká,  rodičov s deťmi a tehotné ženy. Nájdete ju v štúdiu tanca, pohybu a osobného rozvoja ŠancaTanca v bratislavskej Karlovej Vsi. Ak ste nastávajúca mamina a zaujíma Vás jej harmonizačné cvičenie, prečítajte si rozhovor.

Komu je určené Harmonizačné cvičenie pre tehotné? Kedy môže žena začať cvičiť?

Harmonizačné cvičenie je určené pre budúce mamičky a je individuálne prispôsobené schopnostiam a možnostiam každej ženy v rôznych fázach tehotenstva.  Budúca mamička môže začať cvičiť kedykoľvek keď má chuť.

Čo je obsahom hodiny?

Hodinová lekcia zahŕňa privítanie, dychové cvičenia, pohybovú zostavu, relaxáciu, vizualizáciu a zdieľanie v spoločnom kruhu. Pohybová zostava je zameraná na harmonizáciu energetických dráh v tele. Cvičenie posilňuje a uvoľňuje napätie, pozornosť venujeme vedomému vnímaniu svojho tela. Dychové cvičenia napomáhajú správnemu držaniu tela a prúdeniu energie. Po cvičení nasleduje relaxácia, často spojená s vizualizáciou, kde nadviažeme s bábätkom vedomé spojenie. Súčasťou lekcie je, že v ženskom kruhu bezpečia a podpory zdieľame to, čo v súvislosti s tehotenstvom práve prežívame. 

Čo budúcim mamičkám hodina prinesie?

Snažím sa vytvoriť priestor, v ktorom ženy môžu vypnúť z každodenného zhonu  a dovolia si byť samé so sebou a svojím bábätkom. Priestor, v ktorom sa naučia vedome vnímať samé seba, svoje bábätko, svoje pocity, svoje telo a reagovať na to. Vnímam to ako veľmi dôležité pre zdravé tehotenstvo a prirodzený pôrod.

Aká je náročnosť cvičenia?

Cvičenie nie je náročné, zvládne ho každá zdravá budúca mamička.

Mali by mať cvičenkyne už nejaké skúsenosti s jogou alebo iným cvičením?

Predchádzajúce skúsenosti s jogou ani iným cvičením nie sú potrebné. Ide o súbor posilňujúcich a uvoľnovacích cvikov zameraných na vedomé vnímanie svojho tela, reakcií na jeho potreby, a tiež na vnímanie a spracovanie bolesti.

Aký je rozdiel medzi gravidjógou a Harmonizačným cvičením

Harmonizačné  cvičenie  spája znalosti tradičnej čínskej medicíny. Využíva sa v ňom masážna metóda shiatsu, ktorá  sa aplikuje v súvislosti s 12 meridiánmi , ktoré sú napojene na jednotlivé orgány v tele. Ide o celostný prístup, pri ktorom sa pracuje na troch úrovniach – fyzickej, energetickej a mentálnej.   Cviky, ktoré na hodinách cvičíme, sú prispôsobené tehotný m ženám  podľa ich daných možností. Cvičenie síce vychádza z gravidjógy, ale ja ho vnímam ako menej striktné v tom, že počas cvičenia umožňuje prirodzene dýchať a nie je nutné dodržiavať jógové dýchanie.

Kde si získala vedomosti o tomto cvičení?

Absolvovala som 1,5 ročný kurz lektorky vedomej a aktívnej prípravy na materstvo a rodičovstvo v A-centre v Prahe, špecializáciu tanec pre tehotné a mamičky s deťmi  a harmonizačnú orgánovú zostavu pre tehotné a mamičky s deťmi. Kurz je garantovaný Úniou pôrodných asistentiek  ČR.

Prečo ťa baví práca s tehotnými?

Ja sama som mamičkou dvoch malých detí a pamätám si, že tehotenstvo bolo pre mňa nádherné obdobie, i keď trošku zahalené rúškom tajomstva z nepoznaného a mnohými mýtmi. Tehotné ženy sú naozaj ako v inom stave, keď sa im otvárajú úplne nové možnosti vnímania a poznania reality.  A práve preto sa môžu cítiť osamotené a trochu stratené v spoločnosti, a taktiež preťažené informáciami z rôznych zdrojov. A ja ich chcem podporiť v tom, aby dali na svoju ženskú intuíciu, aby sa naučili komunikovať so svojím bábätkom už v brušku. Aby sa nenechali vtiahnuť do tej obrovskej siete informácií a osvedčných rád, ale našli svoju vlastnú cestu a hľadali to, čo je najlepšie pre ne samotné a pre ich bábätko.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár