Cvičenie v tehotenstve a šestonedelí

Martina Koyšová 0

Som tehotná!!! Úžasné… Ale čo teraz? Čo sa deje s mojím telom, ako budem môcť naďalej zostať zdravá a atraktívna?

Odpovede na množstvo vašich otázok v čase tehotenstva a po pôrode prináša práve publikácia M. Wesselsovej a H. Oellerichovej z vydavateľstva Grada.
Autorky tohto veľmi praktického sprievodcu cvičením v tehotenstve a šestonedelí prinášajú nielen množstvo cvikov, ale aj rád, ako prejsť týmto obdobím v čo najväčšej pohode. Vychádzajú z vlastnej skúsenosti so svojimi dohromady siedmimi deťmi. “V tehotenstve podáva žena mimoriadny výkon tým, že časť svojich síl dáva k dispozícii rastúcemu dieťaťu. Športovanie pojaté ako hra a nie ako snaha o mimoriadne výkony môže zlepšiť duševnú i telesnú pohodu tehotnej ženy a zmierniť obtiaže spojené s tehotenstvom,” tvrdí gynekológ Dr.Stöckemann.

V prvej časti knihy sa autorky venujú tehotenstvu ako takému. Popisujú premeny, ktoré sa v organizme ženy dejú a ako predchádzať správnou formou športovania nebezpečenstvám, ktoré by sa v tomto období mohli vyskytnúť. Dozviete sa, ako sa mení obehový krvný systém, dýchanie, poloha jednotlivých orgánov, ale aj ťažisko a s ním postoj u tehotnej ženy v jednotlivých fázach gravidity.

Aj keď sa kniha snaží prezentovať aktívne športovanie ako veľmi vhodnú formu podpory dobrého priebehu tehotenstva, veľmi dôrazne sa v nej na viacerých miestach prízvukuje nutnosť “nájsť správnu mieru medzi podporou zdravia a možným ohrozením matky a plodu”. Medzi najvhodnejšie druhy športu v tehotenstve zaraďujú autorky chôdzu, jazdu na bicykli, aerobik, gymnastiku, posilňovanie, jogu, lyžovanie (pozor, len na bežkách!), beh a “lenivý tenis”. Pri každom z nich sú však opísané riziká a formy, ktorým je lepšie sa v tehotenstve vyhnúť.
Dozviete sa tu ako sa stravovať a ako môže nedostatok určitých živín ovplyvniť vývoj bábätka.

V druhej časti je podrobne rozpísaný svalový tréning – cvičenie pre tehotné s dôrazom na kľúčové svalové partie pre obdobie tehotenstva, pôrod a pre regeneráciu v období po pôrode.

Tretia časť knižky sa venuje špeciálne obdobiu šestonedelia. Veľmi dobre popisuje cviky, ktoré pomôžu rýchlejšej regenerácii panvového dna po pôrode a ktoré je vhodné začať cvičiť priamo po pôrode. Za týmito cvikmi nasledujú rady k cvičeniu po šestonedelí a cviky, ktoré je možné cvičiť s bábätkom na rukách (ktoré používame ako činku v prvom roku jeho života, a to nielen pri cvičení…).
V poslednej časti knižky autorky ponúkajú zostavy cvikov pre tehotné na báze jogy, pre pohyblivosť a pre relaxáciu, na chrbát a pre pevné svaly.

Máte pocit, že by ste aj vy chceli prežiť deväť mesiacov tehotenstva aktívne a nielen na gauči, či v kresle? Knižka Cvičenie v tehotenstve a šestonedelí vám ponúka návod ako na to bez ohrozenia vás samotnej či vášho bábätka.

 Miriam Wessels, Heike Oellerich:
Cvičení v tehotenství a šestinedelí, z vydavateľstva Grada 2006

Knižku si môžte objednať na www.martinus.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár