Čo by mala piť budúca mamička

MUDr. Katarína Babinská, PhD. 0

Vo forme nápojov sa okrem vody dostávajú do organizmu i ďalšie látky, ktoré môžu ovplyvniť nielen organizmus matky, ale prechádzať cez placentu alebo materským mliekom aj do tela dieťaťa. Čo všetko sa skrýva v našich obľúbených nápojoch?

shutterstock

Voda, minerálne vody

Sú ideálnym nápojom, ktorý dostatočne nahradí straty tekutín. Počas tehotenstva by sa mali uprednostňovať minerálne vody s nižším obsahom sodíka, ako prevencia vzniku opuchov a vysokého krvného tlaku.

Vody bohaté na vápnik a železo pomáhajú zabezpečiť dostatočný prívod týchto živín, ktoré si počas tehotenstva a dojčenia vyžadujú zvláštnu pozornosť. Odporúča sa rôzne druhy minerálnych vôd striedať a predchádzať tak jednostrannému až nadmernému príjmu niektorej z minerálnych látok.

Čaj

Tradičný čierny čaj by sa mal konzumovať v obmedzenom množstve (1-2 šálky denne). Obsahuje totiž kofeín – približne v polovičnom množstve ako káva. Čierny čaj podporuje vznik zápchy, ktorá i tak trápi nejednu budúcu mamičku a zhoršuje vstrebávanie minerálnych látok v čreve.

Tento účinok má i zelený čaj, ktorý však na druhej strane pomáha ničiť baktérie v ústnej dutine a tak zabíja pôvodcov zubného kazu.

Ovocné a bylinkové čaje majú lahodnú a výraznú chuť, a to dokonca i bez prisladenia, čím sa možno vyhnúť nadbytočnému príjmu cukru. Neobsahujú kofeín a vyznačujú sa obsahom prírodných biologicky účinných látok.

Dostupné sú i čaje s výťažkami z byliniek určené pre tehotné a dojčiace ženy, ktorých zložky môžu mamičkám pomôcť zbaviť sa sprievodných problémov počas tehotenstva a dojčenia. Pomáhajú napríklad predchádzať hromadeniu tekutiny v organizme, alebo stimulovať tvorbu mlieka.

Treba pamätať, že nie všetky bylinky sú v tomto období vhodné. Používať by sa mali mierne pôsobiace druhy, naopak na pravidelnú konzumáciu sa neodporúčajú liečivé čaje so silnými účinkami. Rozličné druhy bylinkových čajov by sa mali striedať.

Káva

Počas tehotenstva sa pitie kávy úplne nezakazuje, pripúšťa sa jej konzumácia v primeraných množstvách, čo je asi 2 – 3 šálky denne. Kofeín vo väčších množstvách pôsobí dráždivo na matku i dieťa a zhoršuje vstrebávanie minerálnych látok v čreve.

Káva sa vyznačuje močopudným účinkom, zvyšuje straty tekutín z tela, preto nie je vhodným nápojom na hasenie smädu. Ak budúca mamička trpí na nízky tlak, káva môže pôsobiť priaznivo.

shutterstock

 

Ovocné a zeleninové džúsy

Uhasia smäd, osviežia a poskytnú organizmu minerálne látky, vitamíny, vlákninu a ďalšie zdraviu prospešné látky. Najbohatší obsah týchto hodnotných živín je najmä nápojoch v čerstvo vylisovaných surovín.

Pri kúpe by sa mali uprednostniť 100% džúsy, ktoré možno prípadne riediť vodou. Nezabúdajme, že prirodzenou zložkou zeleninových, no najmä ovocných nápojov je i cukor, ktorého nadbytočný príjem nie je žiadúci.

Sladené nealkoholické nápoje

Kto si hasí smäd najmä týmto druhom nápojov, dodáva do tela značné množstvo cukru bez toho, aby organizmus zároveň získaval aj potrebné a hodnotné živiny. Cukor navyše zvyšuje riziko vzniku zubného kazu. Tehotenstvo je pritom pre zuby zvlášť rizikovým obdobím, preto je rozumnejšie ich všemožne chrániť.

Nápoje s obsahom umelých sladidiel, prípadne farbív zasa zbytočne zaťažujú telo cudzorodými látkami. Kolové nápoje nie sú vhodné, pretože obsahujú kofeín. Pre riziko nežiadúcich účinkov sa nemajú konzumovať ani toniky a iné nápoje s obsahom chinínu.

 

Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje sa majú počas tehotenstva úplne vylúčiť. Alkohol je látkou, ktorá môže mať viaceré nepriaznivé účinky na priebeh tehotenstva a vývin plodu.

Mlieko a mliečne nápoje

sa považujú skôr za potravinu ako za tekutinu. Výživu budúcej mamičky obohacujú o dôležitý vápnik a bielkoviny, ale i ďalšie minerálne látky a vitamíny. Vítané sú najmä kyslomliečne výrobky so živými probiotickými kultúrami, ktoré upravujú trávenie. Kyslomliečne nápoje je vhodné uprednostňovať najmä pri zvýšenom riziku alergie.

Pre zachovanie rovnováhy v organizme a jeho správnej funkcie je potrebné aj počas tehotenstva vypiť denne 1,5 – 2,5 tekutín, v čase dojčenia sa odporúča príjem zvýšiť až na 3 l.

Dostatočný príjem tekutín počas gravidity pomáha predchádzať infekciám močového mechúra a zápche, v čase dojčenia je dôležitý pre tvorbu mlieka. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších množstvách, polovicu celodenného množstva dopoludnia.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (15 hlasov, priemerne: 3,90 z 5)
Loading...
Author image

MUDr. Katarína Babinská, PhD.

doc. MUDr. Katarína Babisnká, PhD. vyštudovala detské lekárstvo na lekárskej fakulte UK v Bratislave, no náhoda ju zaviedla do Výskumného ústavu výživy. Absolvovala postgraduálne štúdium výživy v zahraničí a toto definitívne spečatilo jej osud výživára.

články autora...

Pridaj komentár