ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Všetko o pôrodniciachHumanizácia pôrodníctva

Tlačové vyhlásenie OZ Slovenské duly k článku o pôrode N. Pociskovej

Luba Lapšanská   05.04.2018   0

Úvodom si dovoľujeme vysloviť srdečnú gratuláciu rodičom maličkej Liany, želáme im aj celej rodine veľa zdravia, radosti a krásnych momentov, ktoré do rodiny dokáže priniesť len novonarodené bábätko.

Občianske združenie Slovenské duly zaujíma k medializovanému prípadu pôrodu N. Pociskovej za prítomnosti duly uverejnenému na cas.sk  nasledovné stanovisko.

Na základe získaných informácií konštatujeme, že dula, ktorá podľa informácií vo vyššie uvedenom článku radila v priebehu pôrodu N. Pociskovej

(„Keď mala bolesti, volala svojej dule, ktorá jej povedala, že je to v poriadku, že sú to len slabé kŕče,“ dozvedeli sme sa z blízkeho okolia speváčky. Podľa lekárov bolo však takéto vyhodnotenie situácie nebezpečné a rovnaký názor má aj Nelina rodina. Na ženu, ktorá bola pri Nele, majú ťažké srdce, lebo sa to nemuselo skončiť dobre...“ Zdroj: cas.sk )

nie je členkou OZ Slovenské duly, ktoré na Slovensku ako jediné združuje certifikované duly. Členky združenia Slovenské duly prechádzajú vzdelávaním spojeným so záverečnou skúškou a na základe neho získavajú aj potrebnú certifikáciu na výkon povolania.

Akú dulu si vybrala pani Pocisková k pôrodu je samozrejme jej osobným rozhodnutím, ktoré nie je v tejto situácii potrebné hodnotiť, chceme však poukázať na to, že členky nášho združenia sú vyškolené na to, aby práve situáciám opísaným v článku predchádzali, aby nevynášali diagnostické súdy o tom, čo v poriadku je alebo nie je, ale aby v prípade potreby zabezpečovali matke podporu a potrebné informácie, na základe ktorých sa rodiaca žena sama rozhoduje. Žiadna dula, ktorá je členkou nášho združenia si nemôže dovoliť ubezpečiť rodiacu ženu, že jej bolesti sú v poriadku  alebo diagnostikovať intenzívnosť kŕčov cez telefón.

Zároveň by sme chceli týmto vyhlásením odporučiť všetkým ženám, ktoré sa rozhodujú, či si k svojmu pôrodu zoberú dulu ako psychickú podporu, ktorá ich okrem pôrodu vie kvalifikovane previesť aj tehotenstvom a prípravou na samotný pôrod, aby využili informácie, ktoré poskytujeme na webstránke združenia www.duly.sk, kde je konečný zoznam certifikovaných dúl alebo dúl v zácviku a vyberali si zodpovedne a informovane. Zároveň konštatujeme, že dula nie je náhradou zdravotníckeho personálu, čoho si je každá členka OZ Slovenské duly vedomá a s týmto vedomím pristupuje k rodiacej žene ako jej psychická a emočná podpora, nie ako osoba, ktorá diagnostikuje zdravotný stav rodiacej ženy a navrhuje ďalší postup.

OZ Slovenské duly

Mgr. Ľuboslava Lapšanská

riaditeľka

info@duly.sk

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.6 z 5. Celkom 11 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.
O AUTOROVI

Ľuba Lapšanská

Najprv učiteľka v škole, potom v škôlke a napokon dula. Pekne postupne.Tento portál má toľko rokov, ako môj najstarší syn. Objavila som ho práve v čase, keď sa narodil. Dnes ich mám už troch. A rastú spolu. A ja s nimi.
zdravedieta.sk

Aktuálne články

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised