Mlieko v tehotenstve. Zaobídete sa bez neho?

Marcela Beňová 0

Čakáte bábätko? V tom prípade zrejme zo všetkých strán počúvate, že musíte dbať na dostatočný prísun živín.

Okrem dôležitých vitamínov, minerálov a tekutín je veľmi dôležitý aj prísun vápnika. Nejde pritom len o predchádzanie osteoporózy u mamičky a budovanie základu zdravých kostí dieťaťa. 

shutterstock

Bez dostatku vápnika sa nezaobíde ani zubné tkanivo, činnosť nervového systému a svalov a je potrebný aj pri správnom zrážaní krvi.

Vápnik je dôležitým prvkom pri samotnom raste bábätka počas vnútromaternicového vývinu a pôsobí aj ako prevencia pri riziku predčasného pôrodu.

Jeho dostatočný prísun zabraňuje vysokému tlaku u budúcej mamičky a chráni jej zuby a kosti pred zvýšeným odvápnením.

Pohár mlieka denne?

Od detstva sme si zvykli dopĺňať vápnik v organizme mliekom a mliečnymi výrobkami.

Aj keď odborníci na výživu v posledných rokoch upozorňujú, že mlieko ako zdroj vápnika nemusí byť taký ideálny, ako sme si mysleli, a samotné mlieko tiež obsahuje aj niektoré nevyhovujúce látky, nemusíte sa hneď ľakať. 

Ak si dožičíte pohár čerstvého mlieka, ideálne plnotučného, z niektorého kvalitného zdroja namiesto rôznych nízkotučných náhrad či trvanlivých mliek, vaše telo dostane presne tie látky, ktoré potrebuje.

Počas tehotenstva sa zároveň vyhýbajte mliekam z mliekomatov, ktoré sú síce chutné a výživné, ale zároveň sa v nich môžu objaviť nežiadúce baktérie.

shutterstock

 

Namiesto kravského mlieka rastlinné?

Mnoho mamičiek začne práve v období tehotenstva experimentovať so stravou. Namiesto tradičného mlieka hľadajú náhradu, ktorá by bola nielen zdravšou, ale v množstve vápnika plnohodnotnejšou alternatívou.

Najčastejšie sa odporúča mandľové mlieko, obľúbené je aj ryžové a kokosové. Najviac vápnika obsahuje sójové mlieko, avšak samotná sója sa dostáva v posledných rokoch na zoznam potravín, ktoré sa v zdravej strave príliš neodporúčajú.

Náhrada kravského mlieka rastlinným v žiadnom prípade nie je nutná, pokiaľ netrpíte zdravotnými ťažkosťami, alergiami či problémami s trávením.

Na druhej strane, pokiaľ sa z rôznych dôvodov vyhýbate mlieku a mliečnym výrobkom, môže byť práve rastlinné mlieko ideálnym riešením pri predchádzaní odvápnenia kostí.

Úplne sa v tehotenstve vyhýbať mliečnym výrobkom nie je práve najšťastnejšie rozhodnutie.

Odborníci upozorňujú, že dnešná strava obsahuje o takmer polovicu menej vápnika, než tomu bolo v minulosti. Jeho nedostatok v strave sa môže prejaviť v podobe rôznych civilizačných ochorení a často sa dáva do súvisu s výskytom rakoviny prsníka.

Koľko vápnika?

Tehotná žena by mala prijať 1 500 mg vápnika denne, čo zodpovedá asi trom mliečnym výrobkom. Okrem samotného kravského či rastlinného mlieka si môže pochutiť na tvarohu, prírodnom jogurte, vhodnom syre, kyslej smotane.

Vápnik však nájdete aj v lieskových orechoch, mandliach, sezamových semienkach, treske, lososovi či v arašidovom masle a v zelenine, najmä v brokolici, špenáte a čakanke.

Bohatým zdrojom vápnika sú aj kvalitné ovsené vločky, celozrnná múka a ryža. Obsahuje ho však aj mäso, predovšetkým kuracie a jahňacie. Pozor, zdrojom vápnika nie je makový olej, napriek tomu, že sa to dlhé roky tradovalo.

Ak sa rozhodnete zvýšiť príjem vápnika, vyhnite sa častému pitiu kávy, ktorá tento prvok ako aj iné látky z tela vyplavuje. Nezabudnite, že na jeho vstrebávanie má vplyv užívanie niektorých liekov, preto sa o každom predpísanom liečive poraďte so svojím lekárom.

No najmä pamätajte na to, že tehotenstvom nič nekončí. Práve naopak, po pôrode sa usilujte príjem vápnika ešte zvýšiť – príjem dojčiacej ženy by mal byť až 2 000 mg denne. Len tak vám ani bábätku nebude nič chýbať. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

články autora...

Pridaj komentár