Vo forme aj v tehotenstve? Skúste pilates!

Marcela Beňová 0

Cviky z kategórie pilates pôsobia elegantne a sú ideálnym doplnkom každého športu.

V období, keď žena očakáva prírastok do rodiny sú skvelým spôsobom, ako môže budúca mamička udržať v kondícii nielen telo, ale aj psychiku.

shutterstock

Pilates má oproti iným druhom športu tú výhodu, že umožňuje cvičiť podľa vlastného tempa. Budúca mamička je pri dodržiavaní správnych postojov nútená spomaliť, uvoľniť sa a sústrediť výlučne na držanie tela.

To jej pomáha aspoň niekoľkokrát do týždňa venovať sa len sebe, relaxovať a pripravovať organizmus na fyzickú a psychickú záťaž počas pôrodu.

Nenápadný svalový tréning

Aj keď pilatesové cvičenia môžu na prvý pohľad vyzerať nenáročne, opak je pravdou. Pri dodržiavaní správnych zásad, nastavení panvy a pravidelnom dýchaní ide o pomerne náročný svalový tréning. Výhodou pilatesu, okrem toho, že sa pri ňom nespotíte, ani si nevyvrtnete členok, je, že pracuje s hlbokými svalmi, ktoré posilňuje a udržiava ich pružné. 

Takýto tréning jeden či dvakrát do týždňa vám pomôže udržať telo zdravé, plné energie a k tréningu sa malými krokmi môžete vrátiť ihneď po šestonedelí. Narozdiel od iných tréningových programov je vhodný aj pre ženy, ktoré dojčia, alebo za sebou majú náročný pôrod.

shutterstock

 

Pilates má mnoho výhod

Okrem tej najdôležitejšej- udržať váhu v norme a pripraviť telo na pôrod, pomáha pilates či už budúcim mamičkám, alebo ženám po pôrode, posilniť svalstvo panvového dňa a predchádzať kŕčovým žilám. 

Cvičenie zároveň zlepšuje celkové držanie tela a pomáha aktivizovať svalstvo, ktoré trpí nedostatkom pohybu, sedavým zamestnaním, alebo zvýšeným preťažovaním jednej časti tela. Obľubujú ho nielen športovci, ale napríklad aj baletky či milovníci fitness.

Pilates je zároveň vhodným doplnkovým cvičením ostatných športov, ktorý nezaťažuje kĺby a môžu ho cvičiť aj ľudia s nadváhou.

Naviac ženy, ktoré sa pilatesovými cvikom venujú pravidelne, si pochvaľujú celkový posun vo vzťahu k vlastnému telu. Organizmus si sám pýta viac tekutín, ľahší jedálniček a u mnohých mamičiek sa zníži chuť na sladké.

shutterstock

Ako začať?

Pilates, rovnako ako mnohé iné cvičenia, sa nedoporučuje začať cvičiť v prvom trimestri, ak ste predtým pravidelne nešportovali, a lebo s pilatesovými cvikmi nemáte skúsenosti.

Naopak druhý a tretí trimester sú ideálnym časom, aby ste sa venovali svojmu telu. Pokiaľ máte so športom len sporadickú skúsenosť, zverte niekoľko prvých lekcií do rúk odborníka. Ten vám vysvetlí zásady pilatesu, ktoré pri cvičení musíte dodržiavať, aby mal tréning význam.

Okrem správneho postavenia tela a panvy pri cvičení ide o špecifický spôsob dýchania, ktorý nezapája pľúca, ale brušné svalstvo. Postupným tréningom si osvojíte nielen samotné cviky, ale zautomatizujete držanie tela, spôsob dýchania a cvičenie získa rytmus.

Práve správne dýchanie, ktoré otvára a posilňuje brušné svalstvo, zapája inak nevyužitú skupinu svalov a pomáha prenášať záťaž z krku a lopatiek na brušný sval, pomáha ženám udržiavať správne držanie tela, eliminovať nárast tuku v oblastí brucha a pripravuje ženu na ľahší a rýchlejší pôrod.

Jednoduchý cvik na doma

Ak chcete vyskúšať, či je pre vás pilates to pravé, začnite jedným z najjednoduchších cvikov, ktoré môže predstavovať aj strečing pred samotným cvičením.

Posaďte sa na zem a oprite chrbtom o stenu tak, aby ste sa jej dotýkali hlavou, lopatkami aj bedrami. Seďte vzpriamene a pomaly dýchajte smerom do brucha. Rátajte do 50, potom chrbticu uvoľnite. Opakujte päťkrát.

Takýto cvik je skvelý pre uvoľnenie šije, svalov chrbta a pomáha zapájať brušné svalstvo a rozprúdi krvný obeh v tele. Ak máte chuť začať každé ráno plná energie, tento cvik je na to ako stvorený.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Marcela Beňová

Vášnivo rada píšem, inšpiráciu zbieram najmä doma. V tom mi pomáhajú moje dve malé slečny. Voľné chvíle trávim najradšej pri knihách, kvalitných filmoch a na dobrodružných výpravách s rodinou. Nikdy neodmietnem kávu a dobrý rozhovor.

články autora...

Pridaj komentár