Gravid Yoga

Mgr. Katarína Sýkorová 0

Gravid yoga je jednou z pohybových aktivít, ktorá sa môže vykonávať počas tehotenstva.

Prečo yoga?

Vytvára priestor pre rastúce dieťa, pre maternicu a ďalšie vnútorné orgány, posilňuje a zároveň strečuje celé telo, uvoľňuje napätie, stres a celkovo regeneruje organizmus.

Hodiny yogy sú prispôsobené fyzickým potrebám a možnostiam tehotných žien, jednotlivé asány sú modifikované. Hlavný dôraz sa kladie na uvoľnenie tela, správne dýchanie a bezpečnosť pri jednotlivých asánach.

Počas cvičenia sa aktívne pracuje s panvovým dnom. Cviky s panvovým dnom zohrávajú dôležitú úlohu počas  tehotenstva a po pôrode. Pôsobia ako prevencia voči inkontinenci, poklesu maternice a prispievajú k rýchlejšej rekonvalescencii po pôrode.

Tehotenstvo je rozdelené do troch trimestrov a podľa zmien, ktoré v organizme prebiehajú treba prispôsobiť aj jednotlivé asány. Ak ste jógu doteraz necvičili, tak nie je vhodné s ňou začínať práve v období prvého trimestru. S cvičením je dobré počkať do ukončeného štrnásteho týždňa. Ak ste jógu cvičili môžete s ňou aj naďalej pokračovať. Dôležité je vyhnúť sa obráteným polohám (ako je napríklad sviečka), rotáciam v brušnej oblasti a posilňovania tejto časti tela (napr. loďka), intenzívnym záklonom a samozrejme skokom. Od druhého trimestra by ste nemali vykonávať polohy v ľahu na chrbte a ak tak len na veľmi krátku dobu. Vyššie spomenuté obmedzenia platia počas celej doby tehotenstva.

Cvičenie jednotlivých asán

prináša žene v období tehotenstva novú vitalitu, rovnováhu a sebadôveru. Je potrebné nájsť inštruktora, ktorý je odborníkom v danej oblasti a priestory na cvičenie, ktoré sú Vám prijemné a cítite sa tam dobre. Dôležitá je pravidelnosť a samozrejme konzultácia o vhodnosti cvičenia gravid yogy s Vašim gynekológom.

Asány, ktoré patria k vhodným počas celej doby tehotenstva sú napr.:

  • hora
  • mačka
  • trojuholník
  • bojovník II, v treťom trimestri s pomocou stoličky
  • pes s hlavou dole
  • hrdina
  • motýlik
  • kliešte

Asána: mačka                                     Asána: pes s hlavou dole

Takže Vám prajem nech objavíte čaro yogy a to nie len počas doby vášho tehotenstva 🙂

Mgr. Katka Sýkorová

www.yogalates.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,20 z 5)
Loading...