Aké športy sú v tehotenstve ideálne a ktoré sú tabu?

Gabriela Zelinková 0

Keď ste tehotná a máte chuť cvičiť, pozrieme sa spolu na odporúčané športové aktivity, ktoré sú v tehotenstve najvhodnejšie, ale povieme si aj o tých, ktorým sa treba radšej vyhýbať.

Začnime športami, ktoré sú považované v tehotenstve za najbezpečnejšie:

Chôdza v tehotenstve

Táto u nás stále zaznávaná aktivita sa vo svete teší veľkej popularite a úcte. Chôdza v tehotenstve je pre Vás vhodná hlavne vtedy, ak ste nikdy necvičili a nemáte dobrú kondíciu. Rýchlejšia chôdza v parku, okolo jazera či v nejakom inom peknom prostredí Vám nielen vylepší fyzickú kondíciu, ale i urobí dobrú náladu.

Ideálne je, keď do tejto športovej aktivity zatiahnete aj vášho partnera, pohyb mu rozhodne neuškodí, vylepšenie fyzickej kondície sa mu pred narodením a zhonom okolo malého človiečika určite zíde. Okrem toho, budú to pre vás na dlhú dobu pravdepodobne posledné prechádzky vo dvojici.

Keď chcete, môžete neskôr „presedlať“ na niečo náročnejšie.

Plávanie v tehotenstve

Plávanie sa považuje za najvhodnejší šport v období tehotenstva, hlavne v poslednom trimestri. Plávanie precvičuje množstvo najrôznejších svalových skupín, voda nadľahčuje Vaše telo a dá Vám aspoň dočasne možnosť necítiť sa hlavne v treťom trimestri takou neobratnou.

Jediným problémom je hygiena, preto pokiaľ plávate vo vode z prírodného zdroja, zaujímajte sa o čistotu vody. Ale aj v bazéne, a to hlavne termálnom, sa môžu vyskytovať baktérie, ktoré Vám môžu spôsobiť problémy. Ideálne je, pokiaľ máte možnosť plávať v čistom prírodnom jazere alebo rybníku, resp. v mori.

Kúpanie v mori je z hľadiska hygieny najbezpečnejšie, vyhýbajte sa však pobytu v ňom počas veľkých vĺn, ktoré by Vám mohli spôsobiť silný úder do oblasti bruška alebo by Vás mohli zavaliť. V tehotenstve môže byť aj krátky pobyt bez kyslíka pre bábätko nebezpečný. Vyhýbajte sa preto potápaniu!

tip redakcie: Bojíte sa, že v bazéne dostanete infekciu? Ingeborg Stadelmann vo svojej knihe odporúča ako prevenciu použiť tampón namočený v olivovom oleji alebo rozriedenom tea tree oleji. Ako na to?

Do cca pol deci rastlinného oleja (najvhodnejší je za studena lisovaný olej v lekárenskej kvalite) kvapnete max. 2 kvapky čajovníkovej silice (tea tree olej, ideálne kúpený v lekárni). Do toho namočíme tampón a zavedieme pred plávaním do pošvy. Tea tree olej je antibakteriálny, takže „zlikviduje všetkých nepriateľov“ už pri vstupe.

Low impact aerobic v tehotenstve

(tzv. nízky aerobic) V posledných rokoch sa aj u nás rozšíril „nízky“ aerobic na úkor „vysokého“ (hi-impact aerobic). Hlavný rozdiel je laicky povedané – v „low impact aerobicu“ je pri pohybe vždy jedna noha na zemi (neskáče sa, pohyb pozostáva z krokov).

Preto na rozdiel od „high impact“ aerobicu menej zaťažuje kĺby a šľachy. Pokiaľ nenájdete špeciálne hodiny pre tehotné ženy, vyhľadajte klasické hodiny vo fitness centrách (prekonzultujte s cvičiteľkou, či vie sprevádzať aj tehotné ženy) a riaďte sa ďalej uvedenými pokynmi alebo si kúpte videokazetu pre tehotné ženy, podľa ktorej budete cvičiť doma (pokiaľ nemáte silnú vôľu, neodporúčame, cvičenie v skupine viac motivuje a je zábavnejšie).

Jogging – beh v tehotenstve

Keď ste už nejakú kondíciu získali, napr. chôdzou, môžete pokračovať joggingom. Striedanie mierneho behu s chôdzou patrí už medzi náročnejšie cvičenia, preto si kontrolujte svoju pulzovú frekvenciu.

Ak sa vám nechce, dobrým „vodítkom“ je fakt, či ste kedykoľvek počas cvičenia schopná konverzovať. Beh ale prináša riziko pádu, preto buďte opatrná, dbajte na dobrý terén a vhodnú obuv, ktorá vám zaistí bezpečnosť nepodvrtnutia.

tip redakcie:

Gravid Yoga, fitlopty, brušné tance

Pri Gravid Yoge sa hlavný dôraz kladie na uvoľnenie tela, správne dýchanie. Počas cvičenia sa aktívne pracuje s panvovým dnom. Cviky s panvovým dnom zohrávajú dôležitú úlohu počas tehotenstva a po pôrode. Pôsobia ako prevencia voči inkontinenci, poklesu maternice a prispievajú k rýchlejšej rekonvalescencii po pôrode.

Aj v tehotenstve môže pomôcť fitlopta nielen ako alternatívne sedenie prospievajúce chrbtici. Existujú špeciálne cviky na gymlopte, ktoré majú napomáhať prevencii najčastejších problémov, s ktorými sa budúce matky bežne stretávajú – vzniku krčových žíl, plochých nôh, bolestiam chrbtice a pod.

A vedeli ste, že najľahšie sa učia brušné tance práve tehotné?

Ktorým športom by sa žena mala v tehotenstve vyhýbať?

Predovšetkým tým, kde je vysoké riziko pádu a prudkých otrasov. Majte na pamäti, že hormón relaxín, ktorý uvoľňuje panvové kĺby a kosti a tým ich pripravuje na blížiaci sa pôrod, uvoľňuje i ostatné šľachy a kĺby, a tým sa stávate citlivejšia na potencionálne pády a vykĺbeniny.

Za nevhodné športy v tehotenstve sa považuje jazdenie na koni, vodné lyžovanie, in line korčuľovanie, surfing, squash, extrémne športy (skateboarding, paragliding, atď..). Uvedené športy by mali byť pre tehotnú ženu tabu, hlavne v poslednom trimestri, kedy je pád najnebezpečnejší.

Ďalej sú tu cvičenia, ktoré sú potencionálne nebezpečné, napríklad posilovanie, lyžovanie, tenis, bicyklovanie, loptové hry. Tieto si tehotná žena musí modifikovať, pozmeniť alebo uľahčiť, kým sa dieťatko narodí. Musíte vychádzať zo svojej pôvodnej fyzickej kondície a zručnosti v týchto športoch, aby ste ich vykonávali bez nebezpečenstva úrazu, pádu, otrasov.

  • zdroj: Ćasopis Mama a Ja

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár