Anémia v tehotenstve

Mudr. Katarína Babinská 1

„Už dlhšie mi znepríjemňuje život pocit neustálej únavy. Nedokážem sa poriadne sústrediť na prácu, cítim sa nevýkonná a slabá. Keď zrýchlim krok, prudko sa mi rozbúcha srdce a zdá sa mi, že sa nemôžem poriadne nadýchnuť.“

Príčinou takýchto ťažkostí môže byť anémia, ľudovo nazývaná aj chudokrvnosťou.

iStock

Pre ochorenie je príznačné zníženie počtu červených krviniek pod hranicu normy alebo v krvinkách klesá obsah červeného krvného farbiva – hemoglobínu.

Dôsledkom je znížená schopnosť krvi roznášať do tkanív a orgánov potrebný kyslík. Diagnózu pomôže stanoviť jednoduché vyšetrenie krvi.

Anémia – dôsledok nesprávnej výživy

Stavebné látky na tvorbu červených krviniek získavame zo stravy. Nesprávna výživa, ktorá organizmu nezabezpečuje potrebné množstvo všetkých živín, je jednou z najbežnejších príčin anémie.

S týmto typom anémie sa najčastejšie stretávame u dospievajúcich dievčat a mladých žien. V snahe o štíhlu postavu skúšajú rozličné diéty, príliš obmedzujú množstvo prijímanej stravy a neraz nerozvážne vylučujú z jedálneho lístka aj hodnotné potraviny. Svoj organizmus tak ochudobňujú o aj zložky nevyhnutné pre normálnu tvorbu krvi.

Riziko anémie je vyššie aj u tehotných a dojčiacich žien, pretože v tomto období si organizmus vyžaduje vyšší prísun živín. Ochorenie sa môže vyskytnúť i vo vyššom veku ako dôsledok zhoršeného trávenia alebo vstrebávania živín v tráviacej sústave.

Prečítajte si tiež: Čo jesť v tehotenstve, čomu sa vyhýbať?

Rizikovým obdobím je i dojčenský vek. Okolo 6. mesiaca sa v organizme dieťaťa vyčerpávajú zásoby železa, ktoré je potrebné pre tvorbu červeného krvného farbiva a dôsledkom môže byť anémia. Pre dojčatá je v rámci prevencie anémie dôležité správne načasované zaraďovanie príkrmov. Zdrojom živín potrebných pre tvorbu krvi je najmä zelenina, mäso a žĺtok.

Príčiny môžu byť i vážnejšie

Anémia býva i signálom závažnejšieho ochorenia. Môže ju spôsobiť i dlhotrvajúce drobné krvácanie vyvolané zápalovým či nádorovým procesom, ktoré si pacient mnohokrát ani nevšimne. Na túto možnosť treba myslieť, ak sa anémia objaví v strednom alebo vyššom veku.

Ochorenie môže byť i výsledkom nadmerného rozpadu červených krviniek, prípadne spomalením ich tvorby po užívaní niektorých liekov alebo vplyvom chemických látok.

Ak sa u pacienta zistí anémia, treba presne zistiť jej príčiny a podľa toho zvoliť i vhodný liečebný postup. Súčasťou liečby je i diéta a podávanie farmaceutických prípravkov s obsahom chýbajúcich živín.

Thinkstock

 

Chorobám treba predchádzať…

Vzniku anémie môžeme predchádzať primeranou, pestrou a vyváženou stravou. Tvorbu červených krviniek ovplyvňujú viaceré živiny. Nedostatočný príjem železa je jednou z najčastejších chýb vo výžive, ktoré majú za následok anémiu.

Zdroje železa:

  • mäso, vnútornosti,
  • strukoviny,
  • celozrnné pečivo,
  • listová zelenina
  • nedoceneným zdrojom tohto prvku sú vňate.

Treba si zapamätať, že železo zo živočíšnych potravín dokáže náš organizmus lepšie využiť než železo nachádzajúce sa v rastlinných potravinách.

Prečítajte si tiež: Pšeno a pohánka, superpotraviny, ktoré oceníte v tehotenstve

Odporúčajú pôrodné asistentky:

Jednoduchým spôsobom, ako si pomôcť pri anémii je aj pitie žihľavového čaju s pár kvapkami citrónovej šťavy (vitamín C podporuje vstrebávanie železa) a s melasou.  

Alebo si môžete postrúhať jabĺčko, nechať ho zoxidovať na vzduchu a s trochou citrónu zjesť. Dávajte si pozor na zlodejov železa, čo je hlavne čierny čaj a káva.

Vitamín B12 sa nachádza vo všetkých živočíšnych potravinách, potraviny rastlinného pôvodu ho však bežne neobsahujú. Anémia spôsobená nedostatkom vitamínu B12 preto ohrozuje najmä ľudí, ktorí obmedzujú živočíšne potraviny.

Osoby, ktoré potraviny zo živočíšnych zdrojov vôbec nekonzumujú, by mali tento vitamín prijímať v podobe potravinových doplnkov. Zhoršené vstrebávanie vitamínu B12 nastáva pri niektorých ochoreniach žalúdka a máva za následok anémiu.

Kyselina listová tiež patrí medzi látky nevyhnutné pre tvorbu krviniek. Jej bohatým zdrojom je listová zelenina, vajcia, arašidy, mandle, ovocie a výrobky z obilnín.

Vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa v tráviacej sústave, čím tiež nepriamo vplýva na tvorbu krviniek. Jeho zdroje, čerstvé ovocie a zelenina, sú nám dobre známe.

Bielkoviny sú tiež nevyhnutné pre riadnu tvorbu krvi.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. a najhorsie je, ze v tehu nemozno prijimat zelezo priamo ale len z potravy a z tej sa ho do tela bezne dostava dost malo 🙁 moje hodnoty zeleza boli tak male, ze sme sa s lekarkou dohodli na doplnku captafer, ktory podporil vstrebavanie zeleza z potravy a neublizil zwinker

Pridaj komentár