Dbaj o svoju výživu v tehotenstve

pr 0

Tehotenstvo je zvláštnym obdobím v živote každej ženy, pretože sa musí viac starať nielen o seba, no súčasne aj o bábätko.

V tomto období je pre ženu veľmi dôležitá správna životospráva, vďaka ktorej sú dodávané potrebné vitamíny a minerálne látky tak dieťaťu, ako aj budúcej mamičke.

Pravidelná konzumácia 5 porcií zeleniny a ovocia denne, aj vo forme džúsov a pyré tvoria veľmi dôležité prvky výživy tehotnej ženy.

Pred a počas tehotenstva by ženy mali mimoriadnu pozornosť venovať tomu, čo „pristáva“ na ich tanieroch.

Každý deň sa odporúča konzumovať minimálne 400 g ovocia a zeleniny rozdelených napríklad na 5 porcií. Jednu porciu môže tvoriť ovocie alebo zelenina strednej veľkosti (napr. jablko, mrkva) alebo niekoľko menších kúskov (napr. jahody, čerešne) alebo miska šalátu, ako aj džús (200 ml) či pyré (100 g). 

Prečo sa oplatí piť džúsy?

Podľa odhadov SZO až 41,8% tehotných žien na celom svete trpí anémiou, ktorá je výsledkom nekvalitnej výživy a nedostatku železa a kyseliny listovej. Nedostatky týchto zložiek môžu byť príčinou o.i. nízkej váhy narodeného dieťaťa a vrodených chýb.

Hemové železo sa ľahko vstrebáva a nájdeme ho v živočíšnych produktoch, napr. v pečienke, nehemové železo sa ťažko vstrebáva a vyskytuje sa v listovej zelenine. Jeho vstrebávanie podporuje prítomnosť vitamínu C, ktorého dobrým zdrojom je napr. pomarančový alebo grapefruitový džús.

Zdrojom kyseliny listovej môže byť šťava z červenej repy. Budúce mamičky by mali siahať po džúsoch, ktoré dodávajú im a bábätku potrebné vitamíny, zlepšujú vstrebávanie minerálnych látok, a popritom uhasia smäd. 

Jedzte pravidelne

Dodržiavanie rôznych diét, chudnutie a nepravidelná konzumácia jedál je príčinou nedostatku viacerých vzácnych výživových látok u žien. V tehotenstve to nie je možné pripustiť!

A preto do svojej výživy je potrebné zariadiť pravidelnú konzumáciu zeleniny, ovocia, džúsov a pyré. Pohár džúsu pri raňajkách je perfektný spôsob ako začať deň, a kapsička ovocno-zeleninového pyré je osvedčený spôsob na rýchle a chutné občerstvenie pred obedom. 

Odolnosť

V tehotenstve je dôležité vytváranie odolnosti. V tom období môže pomôcť kvalitná, pestrá a vyvážená strava, fyzická aktivita prispôsobená možnostiam budúcej mamičky, obmedzenie stresových situácií a dobrý spánok. Džúsy sú perfektným zdrojom vitamínov, o.i. vitamínu C, ktorý posilňuje odolnosť organizmu, a pyré ho vyživuje, pretože obsahuje výťažky z kvalitnej zeleniny a ovocia.

 

Stravovacie programovanie 

Stravovacie programovanie znamená, že to čo je tehotná žena má vplyv na budúce stravovacie preferencie dieťaťa. A preto je tak dôležité, aby jedlo budúcej mamičky obsahovalo čerstvú zeleninu a ovocie a bolo obohatené o džúsy a pyré, ktoré neobsahujú cukor. 

Budúce mamičky sa musia o seba špeciálne starať, pretože ich stravovacie návyky vplývajú nielen na ich pohodu, ale predovšetkým na správny vývoj bábätka.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár