Pohybové aktivity počas tehotenstva

Mgr. Katarína Sýkorová 0

Pravidelné cvičenie počas tehotenstva je vhodné vo všetkých jeho obdobiach a to pri zachovaní správneho výberu a intenzity danej pohybovej aktivity. Dodá žene ako fyzickú tak aj psychickú energiu. Ak ste sa pravidelne venovali pohybovým aktivitám aj pred tehotenstvom, môžete v nich s určitými obmedzeniami aj naďalej pokračovať.

Keď rozmýšľate, že s cvičením začnete práve teraz, tak sa poraďte s vašim lekárom a na základe jeho odporúčania si vyberte pohybovú aktivitu, ktorá je vám najbližšia. Príchod nového života je spojený s veľkou radosťou a súčasne aj so zmenou životných priorít.

Už počas tehotenstva dochádza k anatomickým a morfologickým zmenám

Telo sa prispôsobuje rastúcej váhe dieťaťa. Najčastejším problémom je ochabnutie svalstva panvového dna a brušného svalstva. Zvyšujúcou sa váhou dieťaťa dochádza k preťaženiu a bolestiam chrbtice, bedrových kĺbov a kolien. Jedným zo spôsobov ako tieto problémy eliminovať je pravidelné cvičenie. Silná, pružná a uvoľnená žena bude pripravená na pôrod a tehotenstvo si užije s radosťou. Rôznymi sledovaniami bolo potvrdené, že vhodne zvolenou pohybovou aktivitou vzhľadom na vek a telesnú zdatnosť  ženy sa organizmus udržal v dobrej kondícií  a zároveň sa urýchlil návrat do stavu pred pôrodom.

Medzi vhodné pohybové aktivity patria napríklad cvičenia na fit loptách, yoga a pilates. Všetky tieto cvičenia sú modifikované pre potreby tehotných žien . Pokiaľ vám nejaké cvičenie nevyhovuje alebo sa pri ňom nebudete cítiť  dobre, tak v ňom nepokračujte a poraďte sa so svojim lekárom. Veľmi dôležité je veriť svojim inštinktom. Po výbere cvičenia je vhodná pravidelnosť. Ak ste predtým necvičili je vhodné začať s aktivitou 2x do týždňa po 30 minút a postupne môžete jeden či dva dni pridať.

Pravidelné cvičenie:

  • zlepšuje  činnosť vnútorných orgánov
  • spevňuje svalový aparát
  • je prevenciou vzniku ťažkostí v tehotenstve ako kŕčové žily, tráviace ťažkosti, hyperlordóza
  • zlepšuje celkovú adaptabilitu , hlavne pri hormonálnych zmenách v organizme
  • zvyšuje sebadôveru

V ďalších  príspevkoch si popíšeme jednotlivé pohybové aktivity už konkrétnejšie.

Mgr. Katka Sýkorová

 

 

Ako cvičiť v tehotenstve? Pozrite si obrázky a video.

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...