Fitlopty v tehotenstve

Marcela Chobotová 2

Ešte nedávno sa považovali ženy, ktoré čakali svoje prvé dieťa po tridsiatke za „neskoré prvorodičky“ a teda automaticky za rizikové.

Dnes sa už nikto nepozastavuje nad tým, že ak chce mladá žena po skončení štúdia rozbehnúť najprv nejakú tu kariéru, poobzerať sa po svete, tak vytúžené bábätko prichádza do jej života naozaj neskôr.

Aj preto je dôležité zaraďovať do svojho životného štýlu aj športovanie – obdobie tehotenstva nevynímajúc.

Šport v tehotenstve

Klasickú psychoprofilaxiu nám ponúka našťastie už množstvo zdravotníckych zariadení. Ale chcete skúsiť ešte niečo iné?

Objavte cvičenie a relaxáciu na fitlopte

Gymnastické lopty sa väčšinou využívali len pri rehabilitácii, cvičení s postihnutými ľuďmi, no dnes ich je vidieť stále častejšie. Pri rôznych kondičných cvičeniach, vo fitcentrách, kupujeme si ich aj domov – možno len na pár minút uvoľnenia po návrate z práce.

Používajú sa aj ako alternatívne sedenie. Keďže sedenie na akejkoľvek stoličke je statické, chrbtici prospeje vystriedať ho sedením na fitlopte, ktorá zabezpečuje dynamický sed.

Fitlopty v cvičení tehotných

V krajinách ako Nemecko, Japonsko a USA sú fitlopty súčasťou prenatálnej psychofyzickej prípravy na pôrod. Série cvičení s fitloptou boli špeciálne navrhnuté pre špecifické potreby každého štádia tehotenstva.

Ide o kolekciu jednoduchých, ale veľmi účinných cvikov, ktoré majú napomáhať prevencii najčastejších problémov, s ktorými sa budúce matky bežne stretávajú – vzniku krčových žíl, plochých nôh, bolestiam chrbtice a pod.

Gymnastická lopta sa používa v niektorých pôrodniciach aj počas prvej doby pôrodnej – pohupovanie sa na lopte napomáha rozbehnutiu pôrodného procesu, je možné na nej relaxovať a sedieť i priamo v sprche.

Ako prebiehajú rehabilitačné programy a cvičenia s fitloptou pre budúce mamičky som sa opýtala pani primárky – odbornej rehabilitačnej lekárky MUDr. Danici Studenej:

Ako prebieha cvičenie pre tehotné vo vašom zariadení?

Cvičebná jednotka trvá 45 až 60 minút. Úvodné minúty venujeme na zohriatie a predýchanie, všetky následné cvičenia sú zamerané na tehotenské zmeny a na záver na skľudnenie krvného obehu a dychu sa príjemne relaxuje. Tehotné cvičenky, ktoré sú v 1. a 2. trimestri cvičia spolu, a 3. trimester má špeciálny súbor cvikov zameraných už na pôrod.

Zaraďujeme cviky na gluteálne svaly, na svaly panvového dna, brušné svaly, cviky na nohu, chodidlo, prsné svaly. Dýchacie cvičenia podporujú mobilizáciu svalového korzetu i cievnu gymnastiku. Cvičením sa teda predchádza resp. sa zmierňujú najčastejšie problémy obdobia tehotenstva a to – krčové žily, plochá noha, problémy s chrbticou.

 

A čo ak k vám príde budúca mamička, ktorá si už na bolesti v krížoch sťažuje?

V tehotenstve v rámci prípravy organizmu na pôrod dochádza k uvolneniu väzov, ktoré spájajú panvové kosti. Toto býva výraznejšie u žien, ktoré pred tehotenstvom menej športovali a cvičili (ale nie je to pravidlom)a ktoré majú od prírody slabšie posturálne svaly a chabší väzivový aparát so svalovou nerovnováhou. Sprievodným znakom týchto javov je bolesť – či v krížoch, bedernej, hrudnej alebo krčnej chrbtici.

V takýchto prípadoch odporučím najskôr vyšetrenie rehabilitačným lekárom, ktoré je možné urobiť tiež u nás. Lekár určí individuálny liečebný resp. cvičebný program a bude pacientku pravidelne kontrolovať. Môže doporučiť aj masáže, ktoré ale v prípade tehotnej pacientky prevádza výlučne odborná rehabilitačná sestra, teda nie bežný masér. V našom centre sa tejto problematike venujeme už dlhodobo a máme dobré výsledky.

Nemôže byť takéto cvičenie pre tehotnú ženu nebezpečné?

Pokiaľ je to zdravá žena, určite nie. Pri prvom stretnutí nahliadneme do materskej knižky a pokiaľ v nej nie je záznam, ktorý by cvičenie obmedzoval , všetko je v poriadku. Kontraindikáciami môže byť choroba srdca, cukrovka, ochorenie obličiek. Celé cvičenie prebieha bez zadýchania, bez rýchlej chôdze, samozrejme pri cvikoch na fitloptách sa nesmie na lopte poskakovať. Stretnutia sú vedené špeciálne vyškoleným personálom, takže netreba mať obavy.

Ak chcete byť na pôrod naozaj dobre fyzicky pripravená, vyskúšajte cvičenia s fitloptou. Ale najskôr odporúčam absolvovať kurz vedený odborníkmi. Aj keď „tehotenstvo nie je choroba“, ako s obľubou často opakovala moja gynekologička, je to špecifické obdobie, ktoré má svoje riziká a treba si nechať poradiť od skúsenejších.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ja mám doma fit loptu este od tehotenstva, kedy som takto cvicila. Ale teraz ju pouzivam aj na uspavanie maleho. Mam ho na rukach a spolu sa pohupujeme, super to funguje

    1. ja ju mam este z pracovnych cias, sedela som na nej pri PC v kancli, teraz doma. Trochu mi zavadzia, je to take velke teleso, ale tiez pod chvilou pouzivam

Pridaj komentár