Cvičenie partnerov – príprava k pôrodu

PaedDr. Gabriela Ulická 5

Cvik 1.

Mamička leží na podložke a nohy pokrčené v kolenách si striedavo priťahuje okolo bruška k hrudníku.

Otecko jej pomáha tlakom v oblasti kolien, aby bolo cvičenie efektívnejšie.

 

 

 

Cvik 2.

Mamička leží na podložke a nohy si obidve naraz priťahuje okolo bruška k hrudníku a opäť uvoľňuje.

Otecko jej pomáha tlakom v oblasti kolien, aby bolo cvičenie efektívnejšie.

Cvik 3.

Mamička leží na podložke , nohy má ohnuté v kolenách. Otecko jej rukami tlačí oproti kolenám z vnútornej alebo vonkajšej strany. Mamička tak posilňuje svalstvo nôh i bruška.

Cvik 4.

Nácvik polohy k pôrodu

Mamička leží na podložke. Zhlboka sa nadýchne. Keď sa nadýchne pritiahne bradu na hrudník a zadrží dych (netlačí!). Kolená si oboma rukami priťahuje okolo bruška k hrudníku. Otecko kľačí zboku partnerky a pomáha jej jemným tlakom držať hlavu pritiahnutú k hrudníku po dobu zadržania dychu mamičky. Po vydýchnutí mamička uvoľní nohy z pritiahnutia a hlavu si položí na podložku. Opäť sa nadýchne a cvik zopakuje. Odporúčame opakovať max. 3 krát po sebe.

Cvik 5.

Uvoľňovací cvik

Mamička leží na podložke a pokrčené nohy v kolenách striedavo preklápa do vnútornej strany. Otecko jej pri tom asistuje, aby bol cvik efektívnejší. Tento uvoľňovací cvik odporúčame zaradiť po odcvičení všetkých cvikoch s pokrčenými nohami.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Pretoze u nas na Slovensku je to poloha stale najcastejsia a preto pripravujem mamicky na to, co ich naozaj caka. Tento cvik je ale viac o dychani ako o polohe ako takej.

    1. Uf, s takymto pristupom sa u nas nikdy nic nezmeni. Radsej by ste mali mamickam vysvetlit, ake su vhodne polohy a nech to aj ziadaju v porodniciach.

  2. suhlasim s Majou a este nechapem, preco cvik sa cvik c. 4 nazyva „nacvik porodnej polohy“, ked poloha na chrbte s nohami vo vzduchu je na tlacenie uplne nevhodna Eek

  3. Cvicit v tehotenstve sa naozaj oplati,teda kto zo zdravot.dovodov moze..Myslim, ze mi to dost pomohlo..Ale cviky na chrbate..a este vo vyssom stadiu tehotenstva…sa neodporucaju, mne osobne sa po chvili dokonca nedalo dychat..

    1. Cvičiť sa mamičkám počas bezproblémového tehotenstva odporúča. Ak má niekto problémy s cvikmi v pokročilejšom štádiu tehotenstva pri niektorých polohách, tak by ich cvičiť nemal. Ja cvičím s mamičkami už niekoľko rokov a viem, že cvičenie a to hlavne v tehotenstve je veľmi individuálne a treba počúvať, čo hovorí vaše telo na jednotlivé cviky. Každá mamička je iná, preto má cvičiť len tak, aby jej to bolo príjemné

Pridaj komentár